(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Knedlíky babičky Máni, kterých se fakt nemusíte bát :o)
Potřebné ingredience
1/2 kg hrubé mouky, 2 celá vejce, lžička soli, na kvásek asi 1/4 l mléka, 2 kostky cukru, 1/4 /já dala trochu víc/ kostky droždí, usušené malé kostičky z cca 2 rohlíků /já dnes dala z 1 a 1/2/. Pokud je chceme žluté a nemáme domácí vajíčka, přidáme trochu kurkumy. Z půl kila mouky jsou tři pěkné knedlíky.
Postup přípravy
Kvásek připravíme klasickým způsobem z vlažného mléka, cukru a droždí. Dáme do tepla vzejít. Do osolené mouky dáme dvě celá vejce, přidáme kvásek, zamícháme, přidáme kostičky a vymícháme, až se nelepí na mísu. Dle potřeby přidáme tekutinu nebo mouku....Těsto posypeme lehce moukou a dáme pod utěrku na teplé místo vykynout..... /já nechala asi 1/2 hodiny/ - dle času. Z těsta na vále uděláme 3 delší a užší knedlíky - dost nabydou /nemáme rádi obr knedlíky přes celý talíř/ a dáme do vařící osolené vody. Vařekou odlepíme od dna a přikryjeme poklicí. Až se začnou vařit, zmírníme příkon tepla, aby se nevařily jako brambory :o). Vaříme 5 minut po jedné straně, pak otočíme, vaříme dalších 5 minut z druhé. Celkem vaříme 15 minut /nevím, proč je to tak napsané, ale prostě jsem si to při koukání pod babiččiny ruce tak napsala/ - takže kdo chce vaří 7,5 minuty z jedné a 7,5 minuty z druhé strany a je to :o). Knedlík vyndáme, osušíme utěrkou, ihned propícháme špejlí aby utekla pára a rozkrájíme nití..... Já jsem knedlíkový antitalent, radši je nedělám, ale dnes jsem se prostě na poslední chvíli rozhodla a povedly se... Doporučuji!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
18. 10. 2009, 23:06